MCCFM_0957

Central Fleet

Renovation and expansion of Milwaukee's Department of Transportation saw Dri-Design Tapered Series used to create a sense of movement. Read more.

The Project

Renovation and expansion of Milwaukee's Department of Transportation saw Dri-Design Tapered Series used  to create a sense of movement.

Architect:
Continuum Architects + Planners SC
Product:
Dri-Design Tapered and Flat
Material:
Aluminium
Location:
Milwaukee, USA

Dri-Design Tapered Creates Sense of Movement

An opportunity presented itself to expand Milwaukee's Department of Transportation by putting many divisions under one roof. The Dri-Design Tapered cassettes were used on the expanded area to create a sense of movement, symbolising the function of the transportation department.

Dri Design was selected because it provides a high-performance pressure equalized rainscreen design that directs condensation from the back through an internal gutter system and weeps it out the bottom of the wall. This keeps the internal wall cavity dry and prevents streaking from occurring on the outside of the building.
Download
MCCFM_0957
Previous
Next

New Headquarters

The Milwaukee County Sheriff’s Building on Watertown Plank Road was demolished because of I-94 expansions. The 5300m2 central shop was gutted so Continuum Architects + Planners SC, Milwaukee, could prepare the new headquarters and efficiently add office space with meeting and training rooms. A 5126m2 addition was needed to accommodate the additional departments moving into the building. The architects were challenged to create a renovated space that is open to the public but also very secure for the sheriff’s department.

The new façade adds life to the building. As you move past the building the sun catches the tapered surfaces at different angles. This, in combination with the three colours, continually changes the building’s appearance.

Priority to Sustainable Features

Sustainable features also were a priority, such as a 2-story glass south-facing entrance that floods the lobby with natural lighting. A variable refrigerant flow mechanical system with smaller units and taps was connected to the boiler. The Dri-Design rainscreen cassettes also bring sustainability to the project.