Distributiecentrum New Logic III

Distributiecentrum New Logic III

In opdracht van DOKVAST is op bedrijvenpark ‘Het Laar’ in Tilburg het eerste gasloze distributiecentrum van Nederland met een BREEAM-NL Outstanding 98,48% (ontwerp) gerealiseerd. Het distributiecentrum beslaat in totaal 60.400 m2, waarvan circa 40.000 m2 warehouse, 3.400 m2 kantoor en 17.000 m2 Value Added Logistics.

Het project

In opdracht van en in samenwerking met de Oisterwijkse ontwikkelaar en belegger DOKVAST ontwikkelde en realiseerde Heembouw New Logic III voor transportbedrijf Rhenus Logistics. Habeon Architecten ontwierp dit bijzondere gebouw, dat als bijnaam 'The Tube' draagt. New Logic II is uiterst duurzaam distributiecentrum op bedrijvenpark ‘Het Laar’ in Tilburg, pal aan de A58.

Duurzaam streven
Duurzaamheid stond voorop, in de breedste zin van het woord. Dus was het ultieme duurzame streven: energiezuinig, passend in de omgeving, duurzaam materiaalgebruik, prettig om in te werken en flexibel indeelbaar. Bij de realisatie is gebruik gemaakt van duurzame materialen, waaronder duurzaam hout als biobased materiaal, automatisch dimmende LED-verlichting, drievoudig isolatieglas, extra isolatie van daken en het toepassen van een warmtepomp. (artist impression: Habeon Architecten)

Plaats:
Tilburg
Jaar:
2018
Opdrachtgever:
DOKVAST
Aannemer:
Heembouw
Architect:
Habeon Architecten
Gevel:
AWP QuadCore gevelpanelen
Daglicht:
Day-lite Architectural
Habeon_NewLogic_Artist impression
Previous
Next

Creatie van de speciale dynamiek

Distributiecentrum New Logic III
Rondom het pand zijn aan de gevels Kingspan geïsoleerde panelen gebruikt. Het gaat om bijna 5000 vierkante meter donkergrijze AWP Architectural Wall Micro-Rib gevelpanelen met QuadCore™ isolatiekern. Voor een natuurlijke lichtinval is 1150 m2 van de bijbehorende Day-Lite Architectural daglichtpanelen toegepast. De polycarbonaat lichtstraten sluiten perfect aan op de gevelpanelen en zorgen op een efficiënte en eenvoudige manier voor natuurlijk daglicht in het gebouw.

Interview met Habeon Architecten
‘De locatie langs de snelweg was de inspiratie voor deze vorm’, vertelt architect Hung Tran. ‘De snelheid van het verkeer zorgt voor een bepaalde dynamiek. Tegelijkertijd is de schaal van het gebouw enorm. Het is heel langgerekt, waardoor een rechthoekige vorm geen recht zou doen aan de dynamiek van de locatie. Na verschillende vormstudies kozen we voor een meer natuurlijke ellips. Een grote uitsnede uit het volume maakt deze vorm boeiend en uniek. De ellips heeft ook functionele voordelen. Het gebouw bevat veel glas om zoveel mogelijk daglicht te laten binnenvallen voor prettige werkomstandigheden. De grote luifel die door de vorm van het gebouw ontstaat aan de zuidzijde, fungeert als zonwering voor het kantoor.' Lees hier het volledige artikel >

Toegepaste producten

Kingspan Geïsoleerde Panelen

Kingspan B.V.

Lingewei 8

4004 LL Tiel

Postbus 6565

4000 HN Tiel

Tel.: +31 (0)344 675 250