Setting the standard for sustainability and wellbeing in California’s public buildings

4 May 2022 Kingspan Group
kingspan-s23802-street-n521-printmedium-linkedin

The 374,000 sq. ft Clifford L. Allenby Building is home to three state departments whose mission is to support and improve the lives of Californians. This bold downtown Sacramento statement reimagines the government office as a modern hybrid workplace, setting a new standard for public buildings in sustainability and flexibility.

Corinne Kerr, Principal at ZGF Architects explains:

Our idea was for the design ethos to inspire the people who provide public services by creating an open, inviting, and inspirational environment in which to work.
To create a ‘modern and healthy workplace’ ZGF adopted a two-fold approach: to design a high-performance building that meets the sustainability goals of the State of California whilst creating a workplace that emphasizes occupant wellbeing. An attractive fitness centre in the building promotes heathy habits, as does enhanced bike commuter facilities with locker rooms, secure bike charging, and parking areas. 

It also exceeds the ambitious targets set by the state for zero net energy and carbon neutrality with impressive results, producing as much renewable energy as it consumes through the Sacramento Municipal Utility District (SMUD) SolarShares program and significantly reducing embodied carbon through creative design and structural innovations. The ground floor of the building invites, celebrates and enhances community spirit with a public marketplace, coffee shop, meeting rooms and art by California artists. 

The major objective was to encourage occupants to work in new ways. To achieve a mix of open and private offices required highly flexible floor plans that maximised daylight and views. This led to the key decision to use an underfloor air distribution system to achieve a large, flexible open office floor space to accommodate a variety of work styles and department-specific needs. 

ZGF chose Tate for the raised floors, to deliver the results needed in specification and performance.  Corinne Kerr again:
 
Use of the raised floor system allowed us to provide enhanced user control with adjustable swirl diffusers, a more efficient air displacement system, and more flexibility for future reconfiguration of workspaces.
By all accounts this is proving an enviable place to work. Occupants marvel at the light and airy communal gathering spaces enabled by the flexible raised floor systems. They also mention a sense of ownership and being able to see how the building is performing daily, as reported out on the digital dashboard in the lobby.

 
Location: Sacramento, California, USA
Architect: ZGF Architects
Photography: Connie Zhou
Kingspan Products: Tate Raised Access Floor System
 

We use cookies on our website www.kingspan.com. To find out more about the cookies we use, or to change your cookie preferences i.e. to remove your consent to our use of certain categories of cookies, please visit our Cookie Policy & Control page.

Please click "I Accept" to accept the use of cookies on our website. If you do not click "I Accept" but continue to use this website: you thereby consent to the use of all Kingspan's cookies and third party cookies for the purposes of improving performance, improving functionality and audience measurement, in accordance with the terms laid out in our Cookie Policy & Control page; and we will assume that you have read and understood our Cookie Policy & Control page.

The Cookie Policy & Control and Website Privacy Notice were updated on 13 August 2018.