Dri Design cassettes used on a pharmaceutical unit

HealthPartners Neuroscience Center

Curves and Strength Highlight Neuroscience Center Design

The Project

The HealthPartners Neuroscience Center in St. Paul, Minnesota is a freestanding neuroscience facility with an exterior that gently curves to evoke the idea of a spine. The structure, designed to be highly visible and at once memorable, is clad in Dri-Design Wall Panels. Metal was chosen by architect BWBR for its wide variety of color and pattern options, its modular ability to create interesting patterns and simulated curved surfaces, and its capacity to create an energy-efficient ventilated wall panel system.

Location :
Minnesota, USA
Sector :
Health
Architect :
BWBR
Installer :
MG McGrath
Wall :
Dri-Design

The Ease of Application

HealthPartners Neuroscience, Dri Design
MG McGrath, Maplewood installed 23,928 square feet of 2.032 mm aluminum Dri-Design Wall Panels. Smaller panels were chosen for the curved surfaces because of the radius and to help simplify the framing structure.  

Dri-Design panels have true dry joints because they do not have sealants or gaskets. They are not laminated, and they do not require tapes or sealants. The panels can be recycled in their entirety at the end of their useful life, unlike foam and composite panels. Available in aluminum, zinc and copper, Dri-Design brings affordable options to every project.
In order for us to achieve the look the architect wanted, we needed to split the panels into two and reduce the standard vertical joint so they appeared more like one large panel. If we didn’t do this the building would have looked more segmented. This worked well and we were able to achieve the desired look the architect intended.

Jono Semlak, Director of Project Management 
MG McGrath 

Care in Design

HealthPartners Neuroscience, Dri Design
The 4-story, 130,000-square-foot center is the largest facility of its kind in the upper Midwest, with laboratories and patient-care areas. The needs of the patients are met with design features that aid in care and navigating the building, such as large wall-mounted monitors and textured walls and graphic elements that are easier to remember than numbers. Outdoor areas include a garden with seating, ramps, paths and stairs so patients can re-learn to walk in a natural setting.
 
Download
HealthParters Neuroscience, Dri Design
Previous
Next

Find us on social media