Centennial College, Dri Design Tapered

Centennial College

Tapered Dri-Design was used to bring a unique pattern of reflections to Centennial College renovations.

The Project

Centennial College Ashtonbee Campus in Toronto, a new Library & Learning Centre and Student Hub with adjoining Student Centre and Bookstore has been recently renovated clad in metal rainscreens from Dri-Design.

The renovations and expansion were designed to bring a renewed vitality to campus. 
 

Location :
Ontario, Canada
Sector :
Education
Architect :
Maclennan Jaunkalns Miller Architects
Material :
Mirrored Stainless Steel
Product:
Dri-Design, Tapered

Find out more about Dri-Design

The college has developed exceedingly successful transportation partnerships and training programs. The campus, however, was in need of reinvestment to address safety, identity, accessibility and infrastructure issues to meet the needs of current students. The client's primary goal was to rejuvenate the campus and deliver student-oriented services to support and evolve thriving academic programming. The system was selected because it is highly flexible, precise and elegant. 

Ted Watson, Partner & Project Design Principal 
McLennan Jaunkalns Miller Architects 

Light and Reflection

Centennial College, Dri Design Tapered Facade
The Tapered cassettes have a 50mm depth variation at either side. Combined with the flat cassette profile, these variations create five different cassette sizes that when laid out further reveal a shifting pattern and a playful reflection of light. The wall cassettes are brushed stainless steel, while the library soffit is polished stainless steel, creating what is called a Kaleidoscopic Campus Gateway.
This mirrored effect picks up the movement of people and cars as fragmented ephemeral patterns of colour and light. This creates a bold and memorable arrival onto campus. 

Ted Watson, Partner & Project Design Principal 
MacLennan Jaunkalns Architects 

 

Connecting Old & New

Centennial College
The library and hub are highly transparent with panoramic views in and out. The library visually and literally connects the new campus with the old, serving as a bridge to the original front entrance of the 1940s Ashtonbee Building housing a renovated bookstore, a student centre and classrooms. Enrollment, student life services and continuing-education services are accessed through the hub’s lobby. The Student Centre/Bookstore is located at grade across from the hub, conceptually connecting the two service spaces. The two-storey library is composed of general student library space, commuter labs, a learning centre and
centre for academic English.
 
There is consistency in the Dri-Design cassette dimensions, and they fit together well and are easily assembled.

Peter Sjouwerman
Semple Gooder
Download
Centennial College, Dri Design Tapered Facade
Previous
Next

Find us on social media