Huomisen kaupunkiympäristö

20 helmikuuta 2019 Kingspan Oy
Copenhagen international school, eristetyt paneelit,

Kööpenhaminassa Nordhavnin entisellä teollisuusalueella on käynnissä massiivinen uudistusprojekti. Vuosikymmenen kuluessa 2 km²:n alueelle rakentuu asuinalue ja liikekeskus edelleen toiminnassa olevan sataman läheisyyteen.
 
Kööpenhamina on yksi maailman innovatiivisimmista ja vaikutusvaltaisimmista kaupungeista. Nyt Nordhavnin aluetta muovaa uusien luovien rakennusmenetelmien aalto.
 
Tässä kuvataan muutama erittäin mielenkiintoinen projekti, joka tulee jättämään jälkensä alueen ilmeeseen.

Experimentarium – Vanha kohtaa uuden

experimentarium_cropped

Vanha Tuborgin oluenpullotustehdas on nykyään Kööpenhaminan suosituimpia perhekohteita. Experimentarium on Tanskan tiedekeskus, jonka tavoitteena on lisätä nuorten mielenkiintoa tiedettä ja tekniikkaa kohtaan. Tämä tavoite heijastuu CEBRA architecturen suunnittelemassa rakennuksessa.
Kuparipäällysteinen kierreportaikko toivottaa vierailijat tervetulleiksi rakennukseen. Muoto heijastaa Experimentariumin tieteellisiä tavoitteita sekä ohjaa vierailijoita näyttelyjen läpi johdonmukaisesti. Rakennuksen ulko-osat koostuvat useista suurikokoisista limittäisistä laatikkorakenteista, jotka havainnollistavat rakenteen useita toimintoja. Rakenteiden julkisivut koostuvat rei’itetyistä alumiinipaneeleista kontrastina rakennuksen alaosan alkuperäiselle tiilirakenteelle.

Julkisivu havainnollistaa myös rakennuksen yli kulkevan luonnollisen ilmavirran ilmanvastusta. Tällä tavoin fasadi edustaa tiedettä fyysisesti ja visuaalisesti korostaen rakennuksen tehtävää sivistyksen työkaluna.  Projektissa käytettiin Kingspanin KS1150 TL -kylmätilapaneelia ja KS1150 FR -seinäpaneelia.
 
 

Copenhagen International School – Ainutlaatuista opetusta

rsz_1copenhagen_international_school

Yksi potentiaalisesti merkittävimmistä projekteista Nordhavnin uudistushankkeessa on Copenhagen International School. 25 000 m²:n rakennus on opinahjo 900 kansainväliselle oppilaalle ja henkilökunnalle.

Jokainen rakennustekninen ja arkkitehtoninen päätös noudatti koulun pitkän aikavälin vaikutusten ja yhteisöllisyyden filosofiaa.

Koulu suunniteltiin alusta alkaen edustamaan ideaa, jonka mukaan tulevaisuuden rakennukset voivat olla luontoystävällisempiä, edustaen samalla uusia tapoja sivistää tulevia sukupolvia.

Rakennuksen ulko-osia koristaa 12 000 aurinkopaneelia. Paneelien väritys sopii rakennuksen estetiikkaan ja on todiste siitä, ettei muotoa tarvitse uhrata toiminnallisuuden nimissä. Paneelit tuottavat yli puolet koulun vuosittaisesta sähköntarpeesta.
 

Silo – Yksinkertaisuudesta monimuotoisuuteen

rsz_cobe_copenhagen

Entisenä teollisuusalueena Nordhavn sisältää useita sopivia ja pois käytöstä olevia rakennuksia. Yksi näistä on 17 kerrosta korkea entinen viljasiilo. Tanskalaisen arkkitehtitoimiston COBEn suunnittelema projekti ei pyrkinyt ainoastaan löytämään uuden käyttökohteen rakennukselle, vaan myös luomaan uuden keskipisteen naapurustolle.

Yhtä tarkoitusta varten rakennetusta siilosta on kuoriutunut upea nykyaikaisen designin nerokas taidonnäyte.

Betonirakennusta muokattiin lisäämällä ikkunoita ja parvekkeita sen ulkosivuille. Tämän lisäksi ulkosivuille lisättiin eristyspaneeleita sinkittyjä teräslevyjä, joiden ansiosta rakennuksen ilme on kuin suoraan sci-fi-elokuvasta.

Tuloksena on ultramoderni asuin- ja yleiskäyttöön tarkoitettu rakennus, joka sisältää 38 erikokoista ja -tyylistä asuntoa, joista suurimmat huonekorkeudet ovat jopa seitsemän metriä. Suuret ikkunat ja ovet tuovat luonnonvaloa koko rakennukseen, ja eristetyt paneelit varmistavat tehokkaan lämmönsäätelyn.
 

STACK II – Kierrätettävä toimistorakennus

STACK II on tanskalaisen arkkitehtitoimiston Arcgencyn käsialaa. Projektin tarkoitus oli luoda korkealaatuista toimistotilaa lyhyellä aikavälillä modulaarisilla rakennustekniikoilla väliaikaisesti. Tuloksena syntyi pinottu, ruudukas muodostelma kontteja, joka on tehty 90-prosenttisesti kierrätysmateriaaleista.
Rakennuksen fasadi koostuu mattaharmaista paneeleista. Paneelit piilottavat rakenteiden alkuperäisen käyttötarkoituksen ja tarjoavat erittäin tärkeää eristystä Skandinavian jäätävän kylmiin talviin ja paahtaviin kesiin. Eristys koostuu ennalta valmistetuista moduuleista, jotka on suunniteltu istumaan pohjarakenteeseen. Konttien väliset suuret avoimet tilat muodostavat valoisia yhteistyötiloja startup-yrityksille ja pienille yrityksille. Arkkitehtoninen estetiikka keskittyy konttien alkuperäiseen ilmeeseen, ja kaikki alkuperäiset toiminnot, kuten suurikokoiset ovet ja kahvat, ovat edelleen paikoillaan. Koko rakennus on suunniteltu helposti purettavaksi. Tämä mahdollistaa rakennuksen ja materiaalien pystyttämisen uudelleen eri paikassa.
 

Käytämme evästeitä verkkosivullamme www.kingspan.com. Jos haluatte lisätietoja käyttämistämme evästeistä tai muuttaa evästeasetuksianne, esimerkiksi kieltää tiettyjen evästeluokkien käytön, käykää sivulla Evästeitä koskeva lauseke ja asetukset.

Napsauttakaa "Hyväksy ja sulje" hyväksyäksenne evästeiden käytön verkkosivustolla. Jos ette napsauta Hyväksy ja sulje ja jatkatte tämän verkkosivuston käyttöä, oletamme teidän hyväksyvän evästeiden käytön.

Verkkosivuston tietosuojalauseke ja evästekäytäntö on päivitetty 13. elokuuta 2018.