2016_BENCHMARK_Dri-Design_MILLWOOD_UK(10)

MillWood Library

Hliníkové kazety v provedení Dri-Design Tapered byly instalovány na knihovnu Millwoods v Edmontonu, v kanadské provincii Alberta. Číst dále.

Projekt

Hliníkové kazety v provedení Dri-Design Tapered byly instalovány na knihovnu Millwoods v Edmontonu, v kanadské provincii Alberta.
 

Místo:
Edmonton, Alberta, Kanada
Produkt:
Dri-Design Tapered, Dri-Design Flat
Architekt:
HCMA Architecture + Design, Vancouver and Dub Architects Ltd, Edmonton
Materiál:
Hliník

Projekt

Na budovu knihovny Millwoods Library v Edmontonu v kanadské provincii Alberta bylo nainstalováno celkem 4 572 m hliníkových kazet v provedení Dri-Design Tapered (šikmé provedení). Kazety řady Tapered mohou být zkosené v jakémkoliv směru díky měnící se hloubce kazety a stupni sklonu.
 

Volnost při návrhu

Volnost při návrhu každého jednotlivého panelu přináší neomezené možnosti při vytváření dynamického, jedinečného povrchu téměř jakékoliv fasády bez nutnosti úpravy základního podkladu nebo zábrany proti povětrnostním vlivům.

„Systém Dri-design byl zvolen z toho důvodu, protože nabízel neomezenou svobodu experimentování. Byli jsme schopni vytvořit neobyčejně bohatý a překvapivý efekt, přičemž jsme se nezpronevěřili racionálnímu přístupu a jednoduché konstrukci,“ říká Michael Dub, ředitel edmontonské společnosti Dub Architects Ltd., která dokončila společný projekt s HCMA Architecture+Design z Vancouveru.

Obě společnosti spolupracovali v každé jednotlivé fázi navrhování a vytvořili solidní vzhled budovy občanské vybavenosti mezi ostatními budovami, postrádajícími jasný profil. Darryl Condon, hlavní vedoucí u HCMA, poznamenává:

„Systém Dri-design byl zvolen z toho důvodu, protože nabízel neomezenou svobodu experimentování. Byli jsme schopni vytvořit neobyčejně bohatý a překvapivý efekt, přičemž jsme se nezpronevěřili racionálnímu přístupu a jednoduché konstrukci“.
 

Stáhni
2016_BENCHMARK_Dri-Design_MILLWOOD_UK(10)
Previous
Next

Modulárnost a povrchová struktura

Tohoto cíle bylo dosaženo vzájemným vyrovnáním otevřených prostor a kovových panelů, které se vzájemně mísí a vytvářejí tak mimořádně působivou konstrukci. Budova samotná je vzdušná, umožňuje okolojdoucím si prohlédnout vnitřní prostory zvenčí. Při pohledu zvenku se zdá, že se veřejné prostory knihovny vynořují z nějaké ještě větší stavby, a podepírají prostory kanceláří a společných prostor, které jsou schovány uvnitř.
 
Už od samého začátku byl kov zamýšlen jako hlavní zvolený materiál, protože se vyskytuje i na dalších komerčních objektech nacházejících se v dané oblasti, včetně nákupních center a obchodních parků. Architektonický tým proto věřil, že použitý kov vhodně esteticky doplní blízké okolí. Občanský prostor je danou oblastí definován, protože kazety Dri-Design přinášejí do centra pozornosti mnohostrannou použitelnost, trvanlivost a strukturu. Také pomáhají opticky narušit velký rozměr budovy.
 
Darryl Condon vysvětluje, že materiál a odstín těchto kovových panelů vnesl přátelskou atmosféru a jejich modularita a povrchová struktura vtiskla prvek něčeho neočekávaného.
 
„Naše strategie se zaměřila na vytvoření výrazné formy, která se v daném kontextu prosadí. Chtěli jsme, aby veřejné prostory knihovny byly jasně čitelné už při vstupu, a aby se tyto prostory vizuálně výrazně pojily s danou lokalitou.“
 

Udržitelnost

Michael Dub poznamenává: „Líbí se nám různé způsoby, jakým jednotlivé pixely budovy v průběhu celého dne zachytávají sluneční svit. Zejména za šera, kdy se zdá, že se budova rozplyne v obloze“.
 
Koncept udržitelnosti ovlivnil mnoho konstrukčních řešení tak, aby sloužila jako příklad promyšleně navrženého veřejného prostoru; budova čeká na ověření LEED Silver. Kazety Dri-Design nepoužívají žádné tmely a těsnění, které se vyrábějí z ropy. Kazety také nemají plastová jádra a jejich nátěry neobsahují těkavé organické látky. Kov je přirozeně zelený díky svému recyklovanému obsahu a recyklovatelnosti.