Hillsborough_County_Superior_Court_Manchester_NH_02_KP_US

Hillsborough County Superior Court


The Project

The original Hillsborough County Superior Court North building in Manchester, New Hampshire had outlived its usefulness. It needed a gut renovation, an asbestos abatement — and a facelift of sorts. The facility at 300 Chestnut Street reopened in October 2011 following an extensive 15-month gut renovation and reconstruction. The $15.4 million project resulted in a “modern, dignified building” that came in almost $3 million under budget, government officials wrote in a news release at the time.

The KarrierPanel barrier wall helped create a high-performance envelope that combined impressive R-values with low thermal bridging and superior airtightness. Use of the KarrierPanel system played a key part in this stylish renovation, which won an AIA award for Excellence in Architecture.

Location:
Manchester, New Hampshire, USA
Products:
KarrierPanel

They provided not only a high performance envelope system but an air and vapor barrier system. The other benefit was cost — in that we got an exterior envelope and air vapor barrier, assembled quickly and efficiently and for minimal cost.

John Harper - AIA, Senior Associate, Lavallee Brensinger, the architectural firm that handled the project redesign

Hillsborough_County_Superior_Court_Manchester_NH_03_KP_US

Combining the Old With the New, Stylishly

The KarrierPanel barrier wall system, which consists of insulated metal panels and an integrated rail, was an important component of the renovated courthouse. Workers added a glass curtain wall, while some of the building’s original 5-inch-thick granite veneer panels were repurposed to form the front plaza. The remaining granite panels stayed in place, seemingly complicating the installation of a new, high performance exterior envelope system. Yet the KarrierPanel system proved to be the best and most efficient solution in terms of time, labor, and cost.

Hillsborough_County_Superior_Court_Manchester_NH_04_KP_US

Modern and Energy Efficient

John Harper also said, “By being able
to leave the existing granite veneer in place, we did not have to absorb the cost or schedule impact of removal, storage, potential damage and reinstallation. Installing the panels quickly also allowed us to minimize winter heating costs.”

Products used on this project

Hillsborough_County_Superior_Court_Manchester_NH_Case_Study_COVER_KP_US

Download this case study

Case study PDF of Hillsborough County Superior Court in Manchester, New Hampshire USA

Your local regional sales manager is ready to discuss your next project.