The Project

The Seattle Public Library was designed with architectural creativity and sustainability in mind and is a major architectural wonder for the city of Seattle. Its all glass and aluminum exterior and variable geometry design provide a spectacular visual sight while allowing for a high degree of natural light for the occupants.

Some major sustainable strategies used were energy and water conservation techniques, recycled building materials, long lasting, low cost lighting with motion sensors to reduce costs, triple glazed glass, rainwater storage for outdoor irrigation, waterless urinals, and a Tate raised access floor just to name a few.

The Tate access floors were specified in the building to provide for underfloor power and voice data systems as well as displacement ventilation from the underfloor plenum.  Underfloor air distribution results in increased indoor air quality, reduced HVAC costs, and increased ventilation efficiency.

The Tate raised floor is used in conjunction with multiple floor finishes including carpet, hardwood, bamboo, resilient finishes and aluminum plate. Together, they further add to the unique design elements of this spectacular building!

Panel Type:
ConCore 1250
Finishes:
Resilients & PosiTile Carpet
Market:
Library
Gross Sq. Ft.:
363,000
Architect:
Rem Koolhaas, OMA LMN Architects
General Contractor:
Hoffman Construction
Seattle Public Library Case Study

Download the Case Study

Seattle Public Library